Вы здесь

47. О дворянине и о прокураторе

Общежительный человек, домовыя вещи в мехе несый тесною некоею улицею, в том же и рожен1 велий бяше. Случися же оною улицею итти некоему честному2 человеку. Несый мех вопия: «Поберегись, поберегись!» Он же, яко обычай гордым над сми­ренными возноситися, небреже о словесех иде распыхався. Несый 'вещи во оной тесноте задев его оным рожном и раздра некако одежды его. Он же повеле его бити и бив повеле его отвести пред судии, ста же и сам пред судиею, глаголя, да учинит наказание презорливому и обезчестившему его рабичищу.

Прокуратор3 же некий прилучися во оно время пошепта во ухо несщему вещи, глаголя: «Ни ко единому словеси пред судиею не отвещай, ниже ино глаголи, точию молчи, аще хощеши прав быти».

Судия, егда нача вопрошати: «Чесого ради тако сотворил, отвещай». Он же молча, и тако много время прейде, судии вопрощающу, оному же не отвещающу. Прокуратор же, по нему же слову иже научивый молчати, яко стряпчей, рече: «Господине судия, что немаго вопрошаеши, видиши, яко нем есть и глух, и не размысля его же рожном заде».

Честный же оный человек оскорбися о сем, рече: «То како нем?» И обратився к обезчестившему его, порицая и лая его, рече: «Ныне нем творишися, а вчера како глаголал и вопиял еси: «поберегись, поберегись»?»

Сия слыша, судия обвини самого его, глаголя: «Сам себе осудил еси: чесого ради, слыша вопиюща, не устрашился или не поберегся еси?» И тако его отосла, а оного волно пусти.

Дворянин о сем оскорбися
И о прокураторе знати научися.
По сем веждь идеже кричат ти вара,
Бежи прочь зарана.(...)

 

  • 1. кол
  • 2. знатному
  • 3. прокурор