Вы здесь

44. О уздравлении подагры у плебана

Приидоша во едину весь два татя и лукавнующе везде присматривающе к приобретению своему. И един у некоего жителя веси тоя присмотре громаду орехов волошских, другий же у некое­го селянина овцы и бараны толсти, и тако согласившеся да кождо намерению своему послужит и вкупе снидутся при костеле в по- сницы — посница же притвор, в нем же нищии седяху и прошаху милостыни во дни даже до вечера. В нощи же притвор той пуст бывает.

Веси оныя плебан, то есть поп оного села, ногами боляше, подагру сииречь комчюжную болезнь велию имяше, не имеяше же при себе кого, точию1 два юноши, иже ему служаху, егда потре­бу возимеет камо итти, то на стуле его ношаху.

И егда нощь прииде, изыдоша татие на дело свое, и иже орехи примети, поелику в дому утешишася и наполни оных великий мешок и прииде во ону посницу, еже есть притвор, нача ждати подруга своего и тако тамо сяде, ожидая подруга, грызяше орехи тыя.

По случаю же оного попа в храмине огнь угасе, высещи же к чему не прилучися в дому. Посла поп единаго от служебник своих взяти в костеле огня. Посланный же, егда прииде близ притвора, услыша луск орехов, возмне в притворе демона быти и глумляшеся, страхом велиим объяся, прибеже к дому без огня, и случай плебану поведа. Плебан же разгневася, укоряя его и страшливым нарицая, посла втораго юношу и преди пришедша- го паки с ним. И егда обоим близ бывшим и услышаша луск, начаша жилы дрожати в коленех их и трепетати. Вспять побегоша и попу сие поведаша, чесого дела в костеле огня не взяша. Пле­бан же злыя слова метав на них и без света не може быти, повеле им самого себе нести ко храму. Юноши же онии понесоша попа. Нощь же бе зело мрачна и безлунна.

И егда близ быша притвора, тать оный седяй тамо, чая подруг ево баранов несет, возопи: «Подожди, не надсажаися, помогу ти». Юноши же онии, ужасом содержими, чаяху яко демон хощет им пособити, поставиша попа и от страха побегоша. Тать оный из притвора излазя, глаголет: «Толсти ли?» Поп, услыша сие, зеле2 убояся и от великаго страха, забыв лютую свою и великую болезнь, вскочи с кресел и яко бесноватый к дому побеже.

Тать, мня, яко клеврет его лукавнует, не хотя дати части в крадежи, бежа за попом и вопия: «Что бежиши? моя половина». Поп.же в дом едва жив чрез праг превалися и замкнувся, глаго­лет: «Несть ти, диаволе, ни единыя части во мне».

Тать же, видя, яко обольстися, отиде от дому, стрете же и то­варища и поведа ему пригоду свою.

Поп отсюду от лютой своей болезни исцеле и к тому даже до смерти не чуяше ее. Злый страх отъя недуг его.

Тамо не бывает хаха,
Кто найдет до великаго страха.(...)

 

  • 1. только
  • 2. сильно, очень