Вы здесь

1. О Августе кесаре и поэте Виргилии

Август кесарь Виргилиуша поэты и трактыка вопроси: «По- веждь ми, Виргилие, кто есть отец ми? Аз убо вем, яко Октавий отец ми есть, инии же инаго поведают быти». Отвеща Виргилий и рече: «Вем, о кесарю, яко владетель еси великий и повелитель всего света страшный, и еже аще хощеши творити, но в милости известнейший; обаче ужасаюся рещи, ибо правда во очи колет. Боюся томления и вечнаго заключения, егда правду рещи ми пред тобою». Кесарь клятвою завещая не озлобити его и приложи ухо слышати.

Виргилий же возсмеяся и рече: «Великий кесарю, познаваю по тебе и предразумев, яко хлебников сын еси». И изумевся кесарь, помышляя в себе, како и каковым удобством. И Виргилий рече: «Послушай, милостивый кесарю, откуду имею о тебе таковое непщевание1. Написах аз премногия книги о славе твоего величества, ты же, будучи всего света велиим монархом, приказал еси мене токмо единем хлебом отправити, что или пекарь, или сын пекарский обыче творити».

Сия слыша, благодушный кесарь вельми весел учинися и рече: «Отселе, Виргилиуше, возимееши дары и милость не яко от пека­ря, но яко от великаго кесаря».

Видите, како милосердный господарь издевки приемлет, ибо у разумных гневу не бывает, аще ли и шутливоством кто правду открывает. (...)

 

  • 1. мнение